Over Frank-ly

Frank-ly is de corporate weblog van Rhinofly en Tribewise. Twee rockende bureaus uit Utrecht met werelddominatie-ambitie op het digitale gebied.

Waarom?

Met gedeelde kennis wordt iedereen beter – dat was de gedachte in 2002 bij de oprichting van Frank-ly.

Een publieke plek waar iedere collega de gevonden parels van het web kan delen, zorgt voor een collectief hoger kennisniveau, wat weer netjes aansluit bij de ambitie voor werelddominatie.Nu (bijna) 10 jaar later staat die gedachte nog steeds en zijn we met 75 auteurs en meer dan 3200+ artikelen volgens onszelf én de awardshows 1 van de leukste blogs van Nederland.
over Frank-ly

Fietsen 2.0

26 maart 2011 om 10:51 door in Development

Nederland heeft de meeste fietsers van Europa. Nederland heeft tevens de meeste inernetaansluitingen van Europa. Wat valt er voor fietsende early adopters te halen?

Misschien wel de grootste vriend van de fietser is toch wel de fietsrouteplanner van de fietserbond. Deze site is  niet bepaald de meest gebruiksvriendelijke of mooie website. Sterker nog, zo zagen websites er 6 jaar geleden uit.

De inhoud van de routeplanner is echter dik in orde. Voor de meeste provincies van Nederland is het aanbod van adressen en de actualiteit van de fietspaden uitstekend te noemen. Ook geeft de routeplanner heel veel informatie over je route. Hoe lang het duurt, hoeveel stoplichten je tegenkomt, hoeveel CO2 uitstoot je bespaart en hoeveel calorieën je verbrandt.

Daarnaast kun je je route uitprinten als goede beschrijving.

De modernste feature is echter de download functie. Hiermee kun je de route downloaden naar je GPS-apparaat. Waar GPS-apparaten vroeger alleen voor de echte die hard wandelaars en fietsers waren weggelegd, heeft tegenwoordig iedereen zo’n ding. Het zit namelijk ingebouwd in je smartphone! Elke zichzelf respecterende smartphone zoals de iPhone of een HTC heeft een GPS chip. En op internet zijn er heel veel leuke apps te vinden die daar gebruik van maken.

Mijn favoriete app voor GPS navigatie voor lopend of op de fiets is Locus, maar er zijn vele andere varianten voor andere smartphones. Het idee is namelijk hetzelfde. Deze apps kunnen de route die ik zojuist heb gedownload inlezen om mij vervolgens te laten zien waar ik ben en welke kant ik moet.

Het mooie is namelijk dat deze apps gebruik maken van de Open Cycle Map. Dit zijn open source (gratis) kaarten waar fietspaden met grote nauwkeurigheid op staan.

Zodoende kan ik dus zien of ik mijn geplande route volg en waar de fietspaden lopen. Handig toch?

But wait, there’s more! Stel dat je nou eens niet van A naar B moet maar op zondag een leuk rondje wil fietsen. Dan is de site van Bike Route Toaster een uitkomst. Ook niet de meest gebruiksvriendelijke website in de wereld maar wel krachtig. Hij maakt namelijk gebruik van de zojuist genoemde Open Cycle Map engine om fietsroutes te berekenen langs een aantal punten op de kaart. Dus als je een paar punten weet waar je langs wilt fietsen geef je dat aan op de kaarten en vervolgens berekent de Route Toaster alle fietspaden die je moet volgen.

Een stuk vrijer dan de van-A-naar-B routeplanner dus. En ook hier kun je je route downloaden om vervolgens met je smartphone in je hand een lekkere fietstocht te maken.

Allemaal ietwat omslachtig als je een ANWB fietskaart in de la hebt liggen maar dikke pret voor gadget freaks zoals ik. En zelfs als je een papieren kaart hebt zijn de online kaarten van Open Cycle Map en Open Street Map het uitchecken waard. Veel fietsplezier!

Reacties

 • De fietsrouteplanner van de fietserbond is onbruikbaar voor dagelijks gebruik. Hij kan in Brabant een plaats als Eindhoven niet eens vinden via de zoekfunctie. Betekent dus handmatig inzoomen en uitzoomen om een pinnetje op de juiste plek te zetten. Daarbij worden straatnamen niet getoond. Ik wilde een route plannen en kreeg de melding dat hij buiten het knooppuntennetwerk viel en dan ben je dus klaar.

  De Bike Route Toaster werkt wat beter maar heeft als nadeel dat elk punt dat je aanklikt als laatste punt in de route opgenomen wordt. Ik plan vaak routes waarbij ik beginpunt en eindpunt als eerste vast leg (meestal is dat hetzelfde punt) waarna ik tussenliggende punten toevoeg om het rondje compleet te maken.

  Cloudmade biedt een gratis kaart met zoekoptie, fietsplanner, optie om tussenliggende punten toe te voegen én exportfunctie. Zie: http://maps.cloudmade.com/
  Wat mij betreft veel handiger dan de tools die hier genoemd worden.

  En een gadget freak heeft uiteraard een iPhone. Als je daar MotionX GPS op installeert kun je je route, inclusief jouw huidige locatie van je iPhone aflezen. Tijdens het fietsen kun je je voortgang/snelheid laten tracken, eventueel automatisch delen via Twitter en achteraf online zetten.
  Zie: http://ictoblog.nl/2010/08/29/fietsroute-plannen-op-motionx-gps

  p.s. een Smartphone hou je tijdens het fietsen uiteraard niet in de hand maar bevestig je in een waterdichte houder op het stuur.

  Pierre op 26 maart 2011 om 15:10
  http://ictoblog.nl
 • @jan wat een superpost! Ik kende de fietsrouteplanner wel en ik vind het maar een log en niet gebruikersvriendelijk ding. Alle andere features ga ik zeker gebruik van maken!
  @pierre dank je wel voor je waardevolle toevoeging!

  Wilbert Pot op 31 maart 2011 om 9:06
  http://www.frank-ly.nl

Jan Brünemann

Back-end developer bij Rhinofly

Ik houd mij bij Rhinofly bezig met ColdFusion en databases, de motor van veel van onze applicaties. Ontwikkelingen op het gebied van versiebeheer, API's en mobile hou ook ik scherp in de gaten. Ik forens naar Rhinofly met de fiets en eet daarom gemiddeld acht boterhammen tijdens de lunch. Met mijn ruim 2 meter en ruim 10 jaar ervaring kijken veel collega's tegen me op.