Over Frank-ly

Frank-ly is de corporate weblog van Rhinofly en Tribewise. Twee rockende bureaus uit Utrecht met werelddominatie-ambitie op het digitale gebied.

Waarom?

Met gedeelde kennis wordt iedereen beter – dat was de gedachte in 2002 bij de oprichting van Frank-ly.

Een publieke plek waar iedere collega de gevonden parels van het web kan delen, zorgt voor een collectief hoger kennisniveau, wat weer netjes aansluit bij de ambitie voor werelddominatie.Nu (bijna) 10 jaar later staat die gedachte nog steeds en zijn we met 75 auteurs en meer dan 3200+ artikelen volgens onszelf én de awardshows 1 van de leukste blogs van Nederland.
over Frank-ly

Online muziek in 2012, de beste streaming services

10 april 2012 om 10:50 door in Inspiratie

Van platenkast naar cd rek naar volle iPod naar het internet (the cloud). Het aanbod van online muziek is overweldigend en dat neemt alleen maar toe. Zo luisterden we in 2011, volgens Next Big Sound, naar zo’n 64 biljoen tracks online en waren er volgens IFPI zo’n 13,4 miljoen betalende abonnees die gebruik maakten van een muziekservice. Dit gegeven en het feit dat ik er niet weg te slaan ben leek mij het interessant om een aantal platformen er services onder elkaar te zetten. Muziekliefhebber? Dan zou ik nu heel snel hieronder klikken.

Omdat het aanbod echt heel groot is hebben we een visuele weergave gemaakt van de verschillende platformen en services. Makkelijk te scannen. Daarnaast heb ik  ze opgedeeld in een aantal categorieën om iets meer duiding te geven.

Klik op de afbeelding voor een grote versie op Flickr.
English version on Flickr.

We beginnen, in het kader van support your locals, met Neerlands trots.

 

Neerlands trots


Het VPRO platform 3voor12 mag uiteraard niet ontbreken in deze verzameling. Ze hebben misschien niet zo’n groot aanbod (9999+ uur) aan muziek als de meeste services maar weten je altijd wel op de juiste muziek te wijzen. De Luisterpaal brengt je altijd actuele audio en video van diverse genres (scrobblen door Last.FM).

En deze geniale service is ook mobiel te beluisteren als app op iOS en Android. Daarnaast is het streamen van muziek slechts een onderdeel van het platform met reviews van concerten, albums en interviews met artiesten.

We schreven eerder op Frank-ly over: 3voor12

 

22tracks is een muziekplatform met 22 curators die binnen 22 genres de 22 heetste tracks van dat moment selecteren. Een verademing in de jungle van online muziek. Het is begonnen met dj’s/artiesten en kenners in Amsterdam, maar nu ook Brussel en sinds 22-3 ook London met als doel om in 2016 in 22 steden te zitten.

Ze verdienen hun geld op dit moment met branded playlists en er komen betaalde accounts in het 2e kwartaal van dit jaar. Kortom 22tracks is flink aan het groeien en hadden in 2010 en 2011 in totaal 12 miljoen bezoeken lezen we in een presentatie van een van de oprichters (Gilles de Smit).

We schreven op Frank-ly eerder over: 22tracks

 

Een andere mooie Nederlandse startup is Shuffler.fm. Een audio tijdschrift bestaande uit populaire content van muziekblogs. Kies een genre en de player speelt muziek, gepost op blogs, af binnen dat genre. Naast het feit dat je op een toffe manier muziek ontdekt is het mooie dat er door blogpost gelijk context aan de track wordt toegevoegd. Daarnaast hebben ze in november van het vorige jaar een hele mooie iPad app gelanceerd. Blogs worden zo radiostations.

We schreven eerder op Frank-ly over: Shuffler.fm.

 

Spotify-ish


Op dit moment is Spotify denk ik de bekendste muziek streaming service. Ze hebben in 3 jaar tijd flink aan de weg getimmerd met een catalogus van 15 miljoen tracks, wereldwijd 10 miljoen gebruikers en actief in 13 landen, zo is onlangs ook Duitsland gelanceerd.

In Nederland alleen al zijn er 1,3 miljoen gratis accounts (januari). De sterke integratie met Facebook timeline en de samenwerking met KPN heeft ze geen windeieren gelegd. Ook hebben ze begin dit jaar apps gelanceerd waarbij op een slimme en interactieve manier muziek wordt aangeboden binnen de Spotify client. In 3 maanden tijd is er al in totaal 1500 jaar aan muziek geluisterd via deze apps.

We schreven eerder op Frank-ly over: Spotify

 


Deezer
, de van origine Franse service, biedt naast een uitgebreide muziekcatalogus (13 mln tracks) ook 30.000 radiostations aan en is te vinden in 130 landen. Zonder te betalen heb je toegang tot de radiostations, onderbroken door reclame. Met een gratis account kan je wel muziek zoeken van specifieke artiesten, maar dan kun je alleen de eerste dertig seconden gratis beluisteren.

 

Mog (nog niet in Nederland) is een service, net als Rdio, die eerder is gestart dan Spotify maar bij lange na niet zo succesvol zijn. Zo hebben zij wel een grote catalogus van 14 mln tracks, maar slechts 500.000 accounts. In eerste instantie was de service ook alleen betaald te gebruiken, maar door het succes van Spotify zijn ze ook overgestapt naar een freemium model. Maar geruchten doen al de ronde dat ze in de verkoop staan.

 

Een zelfde soort service als Spotify is Rdio. De service, van de oprichters van Skype en Kazaa, heeft ook een sterke koppeling met de Facebook Timeline en ook zij moeten per land een deal sluiten voor de muziekrechten en waarschijnlijk is Rdio ook maar in 8 landen, en dus niet Nederland, te gebruiken. Het verschil met Spotify is dat hun gratis service geen advertenties heeft, maar een beperkte luistertijd.

 

Naast bovenstaande services zijn er nog vele anderen die zich mengen in de strijd om het oor van de gebruiker. Bijvoorbeeld de service Rara en ook Naspter, onlangs gekocht door Rhapsody, wil voet zetten op Europese bodem. Ik ben benieuwd of ze de sneltrein waarin Spotify zit bij kunnen houden.

 

Mixen en setjes


Naast het luisteren van tracks en albums kan ik een goede mix of dj-set ook altijd erg waarderen. Soundcloud is hierin een van mijn favorieten. Deze service, met sinds januari 10 mln accounts, heeft zich het volgende doel gesteld: “Unmuting the web”. Dit is natuurlijk veel breder dan muziek, maar goede muziek is er zeker te vinden. Het mooie van Soundcloud is dat er binnen een geüpload bestand op een tijdslijn reacties achtergelaten kunnen worden. Zo kunnen artiesten bijvoorbeeld feedback krijgen op hun track of kan iemand vragen welke track er op dat moment in een mix gedraaid wordt.

Daarnaast hebben ze ook een te gek ecosystem met apps (10.000) die tegen Soundcloud zijn aangebouwd. Dat de service populair was bleek wel uit de onlangs uitgebrachte track Nova van Burial en Four Tet die binnen 9 uur 65.000 keer beluisterd was.

We schreven eerder op Frank-ly over: Soundcloud

 

Op Mixcloud kan iedereen zijn radioprogramma/mix uploaden. De luisteraars kunnen zich abonneren op gebruikers en op de hoogte blijven van hun laatste mixes. Het toffe, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Soundcloud, is dat je vaak ziet welke tracks er in een mix gedraaid worden. Op Soundcloud willen de dj’s dit namelijk niet altijd prijsgeven.

Net als bij Soundcloud is de player met een specifieke mix elders te embedden. En Mary Anne Hobbs, de dame met de mooiste stem ooit, heeft er haar eigen radioshow dus dat is sowieso een plus.

 

Oldschool


Begin dit jaar werd bekend dat er elke seconde een uur aan video naar Youtube wordt geüpload. Youtube (sinds 2005) zit op een gigantische berg aan video en daar zit ook veel muziek tussen. Veel tracks die bijvoorbeeld niet te vinden zijn op Spotify, zijn wel terug te vinden zijn op Youtube. Uiteraard vaak niet geüpload door de artiest of het label zelf.

Youtube realiseert zich ook wel dat het platform steeds vaker gebruikt wordt om muziek te luisteren en lanceerde onlangs Youtube.com/music. Hier kan je op basis van genre clips bekijken, nieuw talent scouten, hebben ze een top 100 en is te zien of er binnenkort concerten bij jouw in de buurt zijn. Ook richten ze zich steeds meer op live registraties waaronder concerten.

We schreven eerder op Frank-ly over: Youtube

 

Last.FM (sinds 2002) is een platform waar muziek gestreamed (sinds 2009 betaald) kan worden, maar de waarde zit hem in het verzamelen van de door jouw geluisterde muziek (scrobbles). In 2011 waren er in totaal 11 biljoen tracks gescrobbled. Op basis van deze data geven ze statistieken van jouw luistergedrag en suggesties voor nieuwe muziek.  Services als Spotify, 22tracks en Shuffler.fm bieden dan ook een koppeling met Last.fm.

Omdat ze al sinds 2002 muziek scrobblen hebben ze een schat aan data die relevant voor een specifieke gebruiker is, maar ook inzicht geeft in luistergedrag in het algemeen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld charts van de meest geluisterde artiesten van 2011 opstellen of kijken op wat soort manier er muziek wordt geluisterd op Valentijnsdag. De mogelijkheden zijn eindeloos.

We schreven eerder op Frank-ly over: Last.FM

 

Grooveshark bestaat inmiddels al weer 6 jaar en heeft een flinke catalogus aan muziek (15 mln). Het verschil met een aantal soortgelijke services is dat bij Grooveshark artiesten ook tracks kunnen uploaden. Uiteraard wordt er hierdoor ook veel materiaal geüpload waarbij auteursrechten een issue zijn.

De vraag is dan ook hoe lang ze het nog volhouden. Verschillende labels en auteursrechten-organisaties zitten dan ook achter ze aan. In Duitsland en Denemarken is de website inmiddels geblokkeerd.

 

Een andere oude bekende is Pandora, niet toegankelijk in Nederland, met 16 miljoen unieke bezoekers per maand. Zij worden steeds meer een sociaal netwerk van muziekliefhebbers dan sec een streaming service. En natuurlijk mogen we MySpace niet vergeten. Het uit 2003 gehypte platform is naar eigen zeggen na een diep dal van vertekkende gebruikers weer terug. Ze beweren met de integratie met Twitter en Facebook weer op 25 miljoen geregistreerde gebruikers te zitten.

 

Ontdekken


The Hype Machine houdt bij over welke artiesten en tracks muziekbloggers schrijven en biedt deze muziek aan haar gebruikers. Een soort Shuffler.fm maar dan minder visueel, magazine-achtig. Ook dit platform zorgt ervoor dat je op basis van genre en op populariteit toffe nieuwe muziek kan ontdekken en heeft inmiddels meer dan 1 miljoen geregistreerde gebruikers.

Bandcamp wordt gezien als de nieuwe MySpace en geeft beginnende artiesten een platform om haar muziek de wereld in te blazen en mogelijk te verkopen. De service is gratis, maar als je muziek verkoopt willen ze graag 15% van de opbrengst. En dit werkt want zo is er de afgelopen maand al meer dan miljoen dollar aan muziek verkocht.

De broodnodige curators


Een ding is wel duidelijk, er is genoeg online muziek te vinden. Daarom zijn er de broodnodige curators nodig om de pareltjes er uit te vissen. Ik heb 3voor12 en 22tracks al genoemd, maar er zijn ook nog vele andere platformen en blogs die je hierbij kunnen helpen. Twee Nederlandse blogs die ik veel lees zijn Eclectro en DjBroadcast.  Kindamuzik is ook een mooi online magazine.

Toffe buitenlandse sites zijn: Resident Advisor, Pitchfork, We Are Hunted en Fact Magazine.  Een ander te gek initiatief is Boilerroom.tv. Zij zenden live dj-sets uit en bouwen er een feestje om heen. Het publiek staat dan ook achter de dj in plaats van ervoor.

Heb je zelf nog goede aanvullingen post ze in de comments!

Reacties

 • Zo dan, goed verhaal! Bedankt hiervoor!

  Nicoline Wouterlood op 10 april 2012 om 12:42
  http://www.frank-ly.nl
 • Mooie lijst! Mooie van Spotify vind ik dat die ook weer bepaalde services kan koppelen mbv apps, waaronder Last.fm en Wearehunted, maar ook reviews van Pitchfork bijvoorbeeld. En natuurlijk vergaande Facebook integratie, hoewel ik die zelf dan weer kan missen als kiespijn (maar da’s persoonlijk).

  Oh en het eennalaatste linkje onder Last.fm mist nog een n (Valetijn).

  Steven op 10 april 2012 om 14:36
 • @steven Thx. Helemaal met je eens wat betreft Spotify. Maar veel services hebben diverse koppelingen en toffe apps. Soundcloud bijvoorbeeld.
  Taalfout inmiddels aangepast.

  Bas Gezelle op 10 april 2012 om 14:42
  http://www.tribewise.nl
 • Vergeet http://rtl.it niet Veel Engels, maar natuurlijk ook Italiaans dus vooral: Mooie DJ’s v/m:-P

  ZeaForUs op 13 april 2012 om 22:44
  http://innocentisart,net
 • Great summary

  Will be interesting to see how free options like SC and YT compete w freemium platforms like Spotify (that probably need paid subscriptions to survive).

  Also very exciting to see NL curation models gain prominence.

  @andrehendrik op 15 april 2012 om 20:24
  http://N3XTPHASEMEDIA.COM